Studie av metoder för bekämpning av parkslide

Parkslide (Reynoutria japonica) är en invasiv perenn som spridit sig aggressivt i många länder och har en påtaglig inverkan på de inhemska ekosystemen samt på biologisk mångfald. En artikel nyligen publicerad i Nature (Hocking et al 2023 NOT 1) utvärderar med livscykelanalys ett antal metoder för bekämpning av parkslide baserat på en storskalig, 5-årig fältstudie genomförd i södra Wales (NOT 2). Livscykelanalysen omfattade mätpunkter i början, mitten och slutet av varje insatscykel. Vid dessa utvärderades metodernas hållbarhet tillsammans med tidsåtgång samt material- och arbetskostnader.

I fältstudien ingick åtta bekämpningsmetoder, fem med enbart herbicider, två fysiokemiska med fysisk metod i kombination med herbicid samt ett fysiskt alternativ med geomembran. De kemiska bekämpningsmetoderna med olika timing och insatsmängder omfattade herbiciderna glyfosat, picloram och 2,4-D; de två med fysiokemiska herbiciderna picloram resp glyfosat tillsammans med uppgrävning. I den rent fysiska metoden kombinerades övertäckning med geomembran av polyeten (HDPE) med manuell rensning. NOT 3 Tabell

Geomembranmetoden (övertäckning med duk) innebar störst arbetskostnader följt av de fysiokemiska metoderna och metoderna med picloram. Lägst arbetskostnader hade de glyfosatbaserade metoderna. Membranmetoden var också den mest tidskrävande. Metoderna med picloram och glyfosat – som krävde fysiskt förarbete – var de näst mest tidskrävande medan metoderna med enbart glyfosat var de minst tidskrävande.

Membranmetoden beräknades också ha störst toxiska effekter för människa och ekosystem samt störst effekter på ozonbildning. Kombinationsmetoderna med utgrävning och herbicider uppvisade störst partikelemissioner och beräknades ha påtagliga effekter för global uppvärmning, jonisering och i jordförsurning. Ingen av de metoder som enbart omfattade herbicider hade vid något tillfälle störst inverkan i dessa kategorier.

Insatsen av herbicider mot aggressiva invasiva växtarter är framför allt en fråga om kostnadseffektiv och hållbar naturvård och studien visade att glyfosatbaserade bekämpningsmetoder mot parkslide är mer hållbara än andra metoder samtidigt som de är mindre tidskrävande och mindre kostsamma med avseende på såväl arbete och material.

NOT 1 Hocking, S., Toop, T., Jones, D. et al. Assessing the relative impacts and economic costs of Japanese knotweed management methods. Sci  Rep 13, 3872 (2023). https://doi.org/10.1038/s41598-023-30366-9

NOT 2 , Jones D. et al. Optimising physiochemical control of invasive Japanese knotweed. Biol. Invasions 20, 2091–2105 (2018).

NOT 3 Förenklad tabell efter Tabell 1 I Hocking et al 2023

JÄMFÖRDA METODER
i Höst Glyfosat/bladbesprutning
     
II Sommar Glyfosat/bladbesprutning
Höst Glyfosat/bladbesprutning
     
III Vår 2,4-D  & Glyfosat/bladbesprutning
Höst 2,4-D & Glyfosat/bladbesprutning
     
IV Tidig vår Picloram, blad-& markbesprutning
Höst Glyfosat/bladbesprutning
     
v Höst Glyfosat/injektion
     
VI Vår Uppgrävning
Höst Glyfosat/bladbesprutning
     
VII Vår Uppgrävning
Picloram, blad-& markbesprutning
     
VII Året runt Täckning med geomembran – polyeten (HDPE) – samt manuell rensning