Krönika från kund i Örebro

Mitt parkslide i Örebro

Det var för närmare 20 år sedan. Av en välmenande bekant fick jag som present en vacker planta som jag satte ner i kanten av min trädgård. Hon kallade den japansk bambu. Den tog sig snabbt och väckte hos mina grannar visst intresse. Inför den första vintern klippte jag ner den och forslade de gröna delarna till komposten. Eftersom jag var ängslig att denna exotiska växt inte skulle klara en sträng svensk vinter täckte jag över plantan med en presenning. De ihåliga stjälkarna skulle annars kanske fyllas med snö och is och det kunde väl inte vara bra för en växt som är van vid värme i stort sett hela året.

Det andra året avstod jag från denna pjoskighet. Vintern tycktes inte vara något problem för den japanska bambun. Jag klippte ner den och forslade det klippta till komposten och det har jag fortsatt med varje år fram till förra året.

Växten blev med tiden mycket stor och delvis skrymmande på sin plats nära en gatukorsning. Under säsongen klippte jag bort det som hängde ut över gatan. Särskilt vacker tyckte jag så småningom inte att den var.

Den japanska bambun i juni 2020

Förra året såg jag på TV att det förmodligen var parkslide jag begåvats med. Det visades hur den kunde äta sig in i hus och det sas att vatten- och avlopps-ledningar kunde skadas om den fick härja fritt, även husgrunder om det fanns sprickor i dem. Parkslidet måste alltså bort.

Jag kontaktade olika experter i frågan, även länsstyrelsen, och de råd jag fick gick i stort sett ut på att jag skulle klippa ner växten och täcka över det som var kvar med en markduk. På så sätt skulle man kväva växten så att den skulle dö. Man skulle så snart de visade sig klippa bort (inte rotrycka) de skott som slog upp i gräsmattan utanför det täckta området. Det var viktigt att man förhindrade ljusinsläpp. Utrotningen skulle ta många år, i värsta fall ett tiotal. Länsstyrelsen underströk att dom egentligen inte kan ge några råd på grund av den osäkerhet som råder på området men menade att jag kunde fortsätta med övertäckning ungefär som jag hade börjat.

Övertäckningen i juni 2021

De här råden överensstämmer i stort sett med de som gavs i en artikel i Vi i Villa så sent som i april i år.

Bland tipsen till en början fanns också att jag skulle gräva och ta bort rotdelar samt forsla dessa till avfallsanläggning för destruering. Rotdelarna skulle levereras i väl förslutna säckar. Det underströks att de verktyg jag använde såsom spadar skulle göras ordentligt rena efteråt för att förhindra smittspridning. Man skulle också se till att rotfragment inte fastnade i arbetskläderna.

Ett annat tips jag fick var att bekämpa växten med dieselolja men när tipsaren blev varse att en dagvattenbrunn fanns i närheten avrådde han. Han tyckte jag skulle kontakta någon bonde som har tillstånd att bedriva ogräsbekämpning med glyfosat.

Senare på våren tog jag del av en artikel i Villaägaren. Man skulle inte göra någonting alls. För så fort man gör något stimulerar man bara växten att härja vidare. Man hänvisade till FOR (Fritidsodlarnas Riksorganisation) som kommit med dessa råd. Jag kontaktade FOR och man återgav vad en walesisk forskare (Dan Jones) kommit fram till efter mer än tio års studier i frågan. Man skall ingenting göra.

I ett program på radio hörde jag att SJ klipper bort lupiner som växt upp i anslutning till järnvägarna men att man enligt de senaste rönen inte gör något åt parkslidet trots att växten kan störa signalsystemen vid vägövergångar. Skrämmande. I ett annat program kunde grisar användas för att bekämpa parkslide.

Man skulle alltså inte göra någonting. Hur hanterar man detta? Har jag att emotse en framtida skog av parkslide på min tomt. Jag kontaktade FOR igen och nu fick jag tips om bekämpning med glyfosat. Man rekommenderade en entreprenör i Västerås som påbörjat en verksamhet på området. Jag kontaktade honom och han var villig att åta sig uppdraget, förutsatt att Miljökontoret i Örebro gav sitt tillstånd och det brukar kommunerna var njugga med enligt honom. Men icke. Efter nödvändiga uppgifter från mig om fastighetsbeteckning m.m. fick han Miljökontorets tillstånd att utföra bekämpningen hos mig. Tillståndet kunde dock bara ges för i år eftersom bekämpningsreglerna kommer att ändras från den 15 oktober med resultat att ogräsbekämpning med glyfosat förbjuds. Detta är ett aber för mig eftersom bekämpningen med all sannolikhet måste upprepas ytterligare något eller några år. Eventuellt kommer att finnas möjligheter till dispens?

Jag har efter Miljökontorets positiva besked avlägsnat den övertäckning jag haft på växten. Just nu är det en mindre skog omkring plantan men beståndet är inte så högt vilket enligt Miljökontoret är en fördel vid bekämpningen.

I mina kontakter om bekämpning ingick också Tekniska Förvaltningen i Örebro kommun. Jag skrev dit i början av juni men ett formellt svar inkom först i augusti. Svaret är i enlighet med de senaste rönen nämligen att man inte skall göra någonting. Jag replikerade att jag fått Miljökontorets tillstånd att få bekämpning utförd med glyfosat. Förvaltningens svar på min replik var att man då ville ha återkoppling från mig om resultatet eftersom man inom kommunen har väldigt liten erfarenhet av detta slag av bekämpning. Försökskanin åt kommunen alltså!!

Parkslidet några veckor efter avtäckningen. Augusti 2021

Den 13 september utfördes bekämpningen av Jonas Geiger (ReFlora AB) från Västerås. Arbetet tog ca 15 minuter och han sprutade noggrant över hela buskaget. Ett par veckor kommer det att ta innan effekten blir synlig i form av nedvissnat blad- och grenverk. För att snygga till det hela kan jag därefter ta bort och transportera det som är helt dött till destruering. Men detta enbart för att snygga till området kring plantan, nödvändigt är det inte. Förmodligen måste bekämpningen upprepas nästa år men om tillstånd för detta kommer att ges är i nuläget oklart.

Bekämpningen klar för denna gång

2022

Under året har jag inte klippt gräset på området runt ursprungsplantan Ett parkslideskott har dykt upp vid kantstenen mot gatan. Jag fick så småningom dispens från Miljökontoret att upprepa förra årets glyfosatbekämpning. Bekämpningen gjordes som förra året av Jonas Geiger från Västerås. Han besprutade skottet vid kantstenen och kunde inte se att några andra skott var på gång. Förhoppningsvis skall det inte behövas någon bekämpning nästa år.

Parkslideområdet före årets behandling. I förgrunden det senare
besprutade parkslideskottet

Det kan nämnas att, Örebro kommuns kostnad för tillståndet att bespruta är på 8670 kr. Den kommer att debiteras mig.

Under 2023 har jag INTE låtit min robot gå över området där parkslide kunde tänkas dyka upp. Jag har heller inte upptäckt några nya skott.

Totalt krävdes alltså två behandlingar.

Bilden nedan visar hur det ser ut nu 2024. Fri från parkslide.

/Lars Hedqvist, Örebro