Bekämpningsmetoder Parkslide
Glyfosat klass 2 är effektivt och den billigaste bekämpningsmetoden för att bekämpa parkslide. Bekämpningen bör ske endast av personer med behörig licens och rätt utbildning. Dock är det mycket viktigt att bekämpningen görs på rätt sätt, med rätt koncentration och vid rätt tidpunkt annars finns det risk för att bekämpningen misslyckas.
Bekämpning med glyfosat
Glyfosat (Herbicid) används mycket inom jordbruket, för bekämpning av ogräs, och har också mycket bra effekt på parkslide. Det är en beprövad metod som bygger på att man sprutar en vätskeblandning av glyfosat på växten, som i sin tur tar med sig vätskan ned till rotsystemet som då blir försvagat. Man behöver upprepa denna behandling oftast en gång per år, i ca tre år. Det finns också studier på att denna metod är den mest effektiva, sett ur flera perspektiv, såsom miljöpåverkan och ekonomi bla.
Vid bekämpning med glyfosat, så tar man också hänsyn till miljön runtikring, växter som eventuellt kan ta skada, skyddsavstånd till vattendrag mm. Att försöka bekämpa parksliden utan professionell hjälp är riskfyllt, dels för risk att felbehandla, och orsaka ökad spridning eller en missväxt av plantan som gör den mer svårbehandlad framöver, och dels för risk att skada miljön runtikring.
Övertäckning med presenning eller gummiduk är en olämplig metod, då växten kan skicka så kallade ”utlöpare” (rötter ovan jord) under duken, för att hitta ljus vid sidan av övertäckningen. Lyckas den med det, så sprider sig rotsystemet mot ljuset, och man har spridit beståndet istället för att kontrollerat det. Dessutom kan rotsystemet hos parksliden ligga inaktivt i över 10 år – dvs fortsätta leva, helt utan solljus.
Att testa sig fram med olika kemikalier, såsom diesel etc. är mycket olämpligt, då det dödar alla insekter och mikroorganismer i jorden, samt tränger vidare ned i grundvattnet.