Bekämpningsmetod för Parkslide
Den mest effektiva metoden att bekämpa parkslide, sett ur miljö-, effekt- och kostnadsperspektiv, är med ogräsmedel/växtskyddsmedel, Glyfosat klass 2. Det är också den enda metoden med gedigen evidensbaserad forskning och med goda resultat.
Man kan i vissa fall behöva göra en dispensansökan hos kommunen, för att få använda växtskyddsmedel på tomtmark. Kommunen tar också en avgift för handläggning av ärendet. Kostnaden för det brukar oftast vara ca 2000-6000 kr.
Själva behandlingen kostar oftast 3500-7500 kr per behandling (10 – 15000 ex.moms för företag och föreningar). Räkna med en behandling per säsong, i cirka tre år, innan parksliden är borta.
Man behandlar i augusti-september genom att spruta tunt med vätskeblandning på bladen. När växten sedan går ned för säsongen tar den med sig medlet ned till rotsystemet och försvagar det.
Parksliden blir försvagad upp till 90% efter första behandlingen med rätt förutsättningar, men ofta kommer enstaka svaga skott upp år två och år tre, som man fortsatt behöver behandla.
Förutsättningar för en bra behandling är att man inte gör någonting med parksliden under växtsäsong, utan låter den växa till sig så mycket som möjligt. Man vill ha mycket blad att behandla till hösten. Inte täcka över den, klippa ned eller rycka skott.
Det är bra om man kan såga bort mindre träd, buskar och annan växtlighet som står nära och runt omkring parksliden, för att kunna komma åt att göra en bra besprutning, samt för att inte skada annan växtlighet.
Tidigast i november, kan man klippa av de vissna stammarna. Detta behöver dock inte göras för behandlingens skull. Stammarna kan stå kvar, och de är förbrukade och kommer inte att börja växa igen, eller riskera att sprida beståndet. Dock är det bra inför nästa års behandling, att området är rensat från gamla stammar, för att se resultatet av behandlingen, och ge goda förutsättningar till eventuell ytterligare behandling.